Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gebze OSB-Darıca Metro Hattı'nın her şeyi ile Türk teknik ve mühendisliğinin ürünü olduğunu bildirdi. Proje, %80 üzerinde yerlilik oranı ile inşa ediliyor. Uraloğlu, bu hattın Türkiye Yüzyılı'nda metro inşaatlarında yeni bir dönem başlattığını ifade etti.
Gebze OSB-Darıca Metro Hattı, Türk mühendisliğinin bir ürünü olarak inşa ediliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu özelliğiyle Türkiye Yüzyılı’nda metro hattı inşaatlarında artık yeni bir dönem başladığının en güzel kanıtı” dedi. Proje, yerli üretim araçlar ve sistemlerle destekleniyor.
Metro hattının yapım aşamasından, elektrifikasyon ve sinyalizasyon aşamasına kadar her şeyin milli ve yerli olacağı vurgulandı. Uraloğlu, “Artık metro hatlarımızın yapım aşamasından, elektrifikasyon ve sinyalizasyon aşamasına kadar her şeyimiz milli ve yerli olacak” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, kent içi raylı sistem hattı uzunluğunun 434 kilometre olduğunu belirtti. Gebze OSB-Darıca Metro Hattı ile birlikte bu uzunluğun 634,1 kilometreye çıkacağı ifade edildi. “Yani Gebze’den çıktığınızda Sinop’a, Antalya’ya ya da sınırlarımızı aşarak Sofya’ya ulaşacak kadar bir uzunluktan bahsediyoruz” dedi.
Ulaşım projeleri, metropol şehirlerde yaşayan vatandaşların trafik sorununu çözmeyi hedefliyor. Uraloğlu, “Kent içi raylı sistem projelerini hayata geçirdik” açıklamasında bulundu. Bu projeler, şehir içindeki ulaşımı kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Gebze OSB-Darıca Metro Hattı, Kocaeli’deki önemli projelerden biri olarak öne çıkıyor. Uraloğlu, “Kocaeli Şehir Hastanesi’ne ulaşım süresi 15 dakikaya düştü” dedi. Bu hattın yapım süreci, halkın hizmetine sunulması açısından hızlı ilerledi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kuzey HRS Hattı’nın ilk etabı için yer teslimi yapıldı. Uraloğlu, “Hat, Tüpraş Petkim'den başlayarak Derince ilçesi üzerinden geçecek” açıklamasında bulundu. Bu projeler, Kocaeli'nin ulaşım ağını güçlendirmeyi hedefliyor.
Gebze OSB-Darıca Metro Hattı, günde 330 bin yolcuya hizmet verecek şekilde tasarlandı. Uraloğlu, “Tasarım hızı 90 kilometre olan hattımız 11 istasyonuyla hizmet verebilecek” dedi. Bu hat, yoğun yerleşim bölgelerini metro konforunda birbirine bağlayacak.
Hattın tamamlanmasıyla birlikte, ekonomik kazançların da artacağı öngörülüyor. Uraloğlu, “25 yıllık projeksiyonda ekonomik kazancı yaklaşık 2 milyar 734 milyon Avro üstünde olacaktır” ifadelerini kullandı. Bu durum, projenin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Projedeki genel ilerleme oranı %86 olarak belirlendi. Uraloğlu, “Toplamda 78 bin 922 metre olan ray miktarımızın 42 bin 14 metresinin montajını tamamladık” dedi. Hattın tamamlanmasıyla birlikte, sürücüsüz olarak hizmet verecek araçlar kullanılacak.
Uraloğlu, “Trenlerimizi %60 yerlilik şartıyla tam sürücüsüz olarak modern teknolojiye uygun olarak tasarladık” açıklamasında bulundu. Bu durum, yerli üretimin önemini vurguluyor ve Türkiye’nin ulaşım alanındaki hedeflerini destekliyor.
Uraloğlu, “Yerli metro araçları, ana hatlardaki yerli elektrikli tren setleri ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda kullanılan yerli ve milli sistemlerin çok kıymetli kazanımlar olduğunu” belirtti. Yerli üretim, bağımsız ve güçlü bir ülke olmanın anahtarı olarak görülüyor.
Uraloğlu, “Türkiye’nin gelecek vizyonunu; teknolojiyi yakından takip ederek ve daima entegrasyonu merkeze koyarak şekillendireceğiz” dedi. Bu yaklaşım, ülkenin ulaşım altyapısının güçlenmesine katkı sağlayacak.