Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad ilişkilerinin kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştiğini vurguladı. İki ülke arasındaki işbirliği, ticaret ve ekonomik alanlarda yeni fırsatlar sunuyor. Bakan Uraloğlu, Çad’ın başkenti Encemine’de gerçekleştirilen Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon 2. Dönem Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, Türkiye ve Çad arasındaki işbirliğinin daha da ileri taşınması hususunda mutabık kalındı.
Uraloğlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Teknik heyetlerimiz, bilim, sanayi ve teknoloji, ulaştırma alanlarında iş birliğini değerlendirdi. İş birliğini sürdürmek ve daha ileri taşımak hususunda mutabık kaldık.” dedi. Türkiye’nin Çad ile ilişkilerini her alanda kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük bir önem atfettiğini belirtti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye-Çad Ticaret, Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İş Birliği KEK 2. Dönem Toplantısı kapanış konuşmasında, “Türkiye, dost ve kardeş ülke Çad ile ilişkilerini her alanda kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük bir önem atfetmektedir.” ifadesini kullandı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılında Çad’a gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayacak ziyaretlerin önemine değindi.
Uraloğlu, Türkiye’nin Çad’da TİKA Ofisi ve Türkiye Maarif Vakfı gibi kurumlarla varlık gösterdiğini vurguladı. Türk Hava Yolları’nın doğrudan uçuşları sayesinde iki ülke arasında güçlü ilişkiler ve iş birliği için gerekli altyapının oluşturulduğunu ifade etti. KEK Toplantısı’nın ilişkilerin yeni bir ivme ile geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye-Afrika ticaret hacminin 2003 yılında 5,4 milyar dolar seviyesindeyken, 2024 yılına gelindiğinde 37 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Türkiye’nin Afrika’ya yönelik stratejisinin olumlu sonuçlar verdiğini ve kıta ülkeleri ile siyasi ve ekonomik işbirliğini geliştirebildiğini belirtti. Afrika’daki yatırımların piyasa değerinin 10 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
Türk müteahhitlerinin kıta genelinde üstlendikleri projelerin sayısının 1991’i bulduğunu ve ekonomik büyüklüğünün 96 milyar doları aştığını aktaran Uraloğlu, Afrika’nın 44 ülkesinde Büyükelçiliklerinin bulunduğunu vurguladı. Türk Hava Yolları’nın kıta genelinde 62 noktaya uçtuğunu belirterek, Türkiye’nin Afrika’nın kalkınma meseleleriyle ilgilenen bütüncül bir politika benimsediğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye ile Çad arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için alınabilecek tedbirleri değerlendirdiklerini belirtti. İkili ilişkilerin en önemli unsurlarından birinin özel sektörler arasında temasların artırılması olduğunu ifade etti. Türkiye-Çad İş Konseyi’nin aktif şekilde çalışmasının hedeflendiğini ve yeni ortaklıkların önünü açacağını vurguladı.
Uraloğlu, iki ülkenin muadil kurumları arasında işbirliğinin geliştirilmesi hususunda da anlaştıklarını belirtti. Tarım, sağlık, enerji ve madencilik gibi kritik sektörlerde iş birliğini artırmak için uzlaşıya varıldığını ifade etti. Çad’ın hidrokarbonlar ve enerji sektörlerindeki potansiyelinin dikkate alınarak, iş birliği fırsatlarını değerlendirmek amacıyla birlikte çalışacaklarını vurguladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin Çad’ın kalkınmasına destek olmak istediğini belirterek, TİKA eliyle yürütülen teknik iş birliğinin daha ileri taşınması hususunda mutabakat sağlandığını ifade etti. Çad ile eğitim alanında karşılıklı burslar, öğrenci değişim programları ve üniversiteler arası iş birliği yoluyla tecrübe paylaşımını daha da ileri bir noktaya taşımayı hedeflediklerini belirtti.
Çad makamlarının Türkiye Maarif Vakfı’na verdiği destek için teşekkür eden Uraloğlu, bu desteğin iki ülke arasındaki dostluğun önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti. Türkiye olarak alınan tüm kararları titizlikle takip edeceklerini ve Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nda alınan kararları hızla hayata geçireceklerini belirtti.