Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 yılı bütçesini sunarak, 2 bin 667 projeye toplam 2 trilyon 295 milyar lira yatırım yapılacağını açıkladı. Bakan Uraloğlu, 28 ilde 112 milyar lira tutarında 50 projeyi tamamladıklarını belirtti. 2028 yılına kadar hızlı tren hatlarının uzunluğunun artırılması hedefleniyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sunumunda 2 bin 667 projeye 2 trilyon 295 milyar lira yatırım yapılacağını vurguladı. Uraloğlu, “28 ilimizde toplam yatırım tutarı 112 milyar lira olan 50 projeyi tamamlayarak vatandaşımızın hizmetine sunduk.” dedi. Ayrıca, 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattının tamamlanması planlanıyor.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım altyapısının güçlendirilmesi için önemli adımlar atıldığını ifade etti. “Demiryolu hat uzunluğunu, 2028’de 17 bin 287 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu. Bu projeler, ülkenin ulaşım ağını genişletmeyi ve modernleştirmeyi amaçlıyor.
Uraloğlu, hava yolu ulaşımında da önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. “İç hat uçuş noktası sayımızı 58’e çıkardık; yurt içi uçuş frekans sayımızı yüzde 10 artırıyoruz.” dedi. Bu artış, Türkiye'nin hava trafiğini daha da yoğunlaştıracak ve yolcu sayısını artıracaktır.
Hava trafiği sıralamasında Türkiye, Avrupa'da 3. sıraya yükseldi. Uraloğlu, “50 ülkede 60 noktaya uçarken, uçuş ağına 287 yeni nokta ekledik.” ifadelerini kullandı. Bu durum, Türkiye'nin uluslararası hava ulaşımındaki önemini artırmaktadır.
Bakan Uraloğlu, demiryolu taşımacılığının artırılması için çeşitli projelerin hayata geçirileceğini belirtti. “Ülkemize kazandırdığımız Hızlı Trenler ile bugüne kadar toplam 92 milyon yolcu taşındı.” dedi. Hızlı tren hatlarının genişletilmesi, yolcu taşımacılığını daha da kolaylaştıracaktır.
2028 yılına kadar mevcut hızlı tren hatlarının tamamlanması hedefleniyor. Uraloğlu, “Ankara-İzmir hızlı demiryolu hattı sayesinde seyahat süresi 14 saatten 3,5 saate inecektir.” açıklamasında bulundu. Bu projeler, Türkiye'nin demiryolu ulaşımını modernize etmeyi amaçlıyor.
Karayolu yatırımları hakkında da bilgi veren Uraloğlu, “Bölünmüş yollar ülkemizin yol ağının yüzde 43’ünü oluşturmakta.” dedi. Son 22 yılda yapılan köprü ve viyadükler ile toplam uzunluk önemli ölçüde artırıldı. Bu yatırımlar, trafik güvenliğini artırmayı hedefliyor.
Uraloğlu, “Trafik güvenliğinde önemli bir gelişme sağladık. 100 milyon taşıt-km başına hayatını kaybeden kişi sayısında yüzde 77’lik bir azalma olmuştur.” şeklinde konuştu. Bu durum, yapılan yatırımların olumlu etkilerini göstermektedir.
Uraloğlu, haberleşme altyapısının güçlendirilmesi için 11 ilde 34 lokasyonda 5G şebekesi kurulacağını açıkladı. “Uçtan Uca Yerli ve Millî 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz.” dedi. Bu projeler, Türkiye'nin dijital dönüşümünü hızlandıracaktır.
Türksat 6A uydusunun yıl sonuna kadar hizmete gireceği belirtildi. Uraloğlu, “PTT ile iletişimden e-ticarete kadar birçok alanda ülkemizin her köşesine hizmet sunmaktayız.” şeklinde konuştu. Bu yatırımlar, Türkiye'nin iletişim altyapısını güçlendirecektir.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım ve altyapı projeleri ile geleceğe yönelik önemli hedefler belirlediğini ifade etti. “2028 yılına kadar bölünmüş yol ağını 31 bin 250 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi. Bu hedefler, ülkenin ulaşım altyapısını daha da güçlendirecektir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın projeleri, Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlayacak ve vatandaşların yaşam kalitesini artıracaktır. Uraloğlu, “Türkiye Yüzyılı'nda, insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaşım sistemleriyle dünyada öncü olmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.