Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacak Kalkınma Yolu Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Proje, bölgesel bağlantısallığı artırmayı hedefliyor. Uraloğlu, Tahran'da düzenlenen Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru Hükümetlerarası Komisyonu 17. Yıllık Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin stratejik konumunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. “Bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirme ve potansiyel kalkınma getirileri sağlama konusunda ulaştırma koridorları zorlu şartların üstesinden gelmenin yanında önemli faydalar sağlayacaktır.” dedi. Bu bağlamda, TRACECA'nın önemi her geçen gün artmaktadır.
Uraloğlu, TRACECA'nın üye ülkeleri arasında büyük çaplı ticaret noktaları oluşturduğunu ifade etti. “TRACECA ulaşım ağının geliştirilmesi sadece ülke ve bölge bazında kalkınmaya katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda kıtalararası bağlantısallığın önemli otoyolları haline gelecektir.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi’nden gelen yüklerin TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına bağlanacağını belirtti. “Bir yandan da demiryollarıyla kesintisiz bağlantılar kurulmasına çok önem veriyoruz.” dedi. Bu proje, Türkiye'nin ulaştırma alanındaki hedeflerini destekleyecek önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Uraloğlu, “Bu sayede, Kalkınma Yolu projesi ile Basra Körfezi’nden gelen yükler TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına bağlanacaktır.” ifadesini kullandı. Bu durum, bölgesel ticaretin artmasına katkı sağlayacaktır.
Uraloğlu, ulaştırma koridorlarını oluştururken multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına önem verilmesi gerektiğini vurguladı. “Bu rotalarla hedef en kesintisiz, hızlı ve çevre dostu ulaşımı sağlamak olmalıdır.” dedi. Ulaştırma ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, hedeflere ulaşmada kritik bir rol oynamaktadır.
Uraloğlu, TRACECA’nın sağladığı uluslararası diyalogun önemine dikkat çekti. “Rekabetçi bir yaklaşım içerisinde değil birlikte yürüme yaklaşımı içerisinde hareket etmeliyiz.” şeklinde konuştu. Bu yaklaşım, bölgesel iş birliğini güçlendirecektir.
Uraloğlu, Türkiye’nin Özbekistan ile birlikte karayolu geçiş belgelerinin elektronik ortamda teati edilmesini sağladığını belirtti. “Bu e-permit sistemini diğer birçok ülke ile de kullanmaya yönelik görüşmelerimiz devam etmektedir.” dedi. Bu sistem, uluslararası taşımacılığı kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Uraloğlu, Türkmenistan’ın TRACECA’ya katılımını tebrik etti. “Türkmenistan’ın ulaştırma bağlantısallığındaki önemi bu katkının işaretlerindendir.” ifadesini kullandı. Bu durum, TRACECA’nın etkinliğini artıracaktır.