Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında yeni hedefler belirlendi. 394 milyar liralık yatırımla 158 proje hayata geçirilecek. Bölgenin tarımsal hedefleri ve ekonomik çeşitliliği artırma planları detaylandırıldı.
DOKAP projesi, Doğu Karadeniz'de 11 ili kapsayan önemli bir kalkınma planıdır. Ekonomi yönetimi, önümüzdeki 5 yıl içinde bölgenin kalkınması ve refahı için yapılacak yatırımları belirlemiştir. Hazırlanan eylem planına göre, 394 milyar liralık 158 proje hayata geçirilecektir. Bu projeler, bölgenin ekonomik potansiyelini artırmayı hedeflemektedir.
Bölge için belirlenen 209 milyar dolarlık tarımsal hedef, tarım sektörünün önemini vurgulamaktadır. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, DOKAP bölgesinin fındık, çay, kivi ve bal gibi stratejik tarım ürünleriyle Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtmiştir. Ayrıca, kıyı ticareti ve sanayi yatırımlarıyla ekonomik çeşitliliğin artırılacağı ifade edilmiştir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, DOKAP illerinde 19 yeni OSB kurarak bu alandaki sayıyı 20'den 39'a çıkardıklarını vurgulamıştır. OSB'lerde 80 bin vatandaşa istihdam sağlanmıştır. Yatırım teşvik sistemleri ile 562 milyar lira yatırım tutarına sahip 5 bin 849 yatırımı desteklediklerini açıklamıştır.
DOKAP illerinde, katma değerli üretim ve inovasyon altyapısının geliştirilmesi için 6 teknopark ve 13 Ar-Ge merkezi kurulmuştur. Bu projeler, bölgenin ekonomik yapısında dönüşüm gerçekleştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. 12 yılda 947 projeye 11.3 milyar lira ödenek tahsis edilmiştir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, DOKAP kapsamındaki illerde hidroelektrik ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirtmiştir. Yeni dönemde, enerjinin tarım, üretim ve kırsal kalkınmayla entegre edildiği projelere öncelik verileceği ifade edilmiştir.
Bu yatırımlar, çevreyle uyumlu ve sürdürülebilir projeler olarak planlanmaktadır. DOKAP projesi, bölgenin enerji potansiyelini artırmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı teşvik edilmektedir.
DOKAP projesi, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat, Trabzon, Amasya ve Çorum illerini kapsamaktadır. Bu illerde sulamadan bal üretimine, turizmden hayvancılığa kadar birçok alanda projelere başlanmıştır. 2024-2028 yıllarını kapsayan DOKAP Eylem Planı, bölgenin ekonomik potansiyelini artırmayı hedeflemektedir.
Proje kapsamında, Samsun'da medikal, savunma, makine ve otomotiv yan sanayi sektörleri desteklenecektir. Trabzon'da gemi inşa sanayisi, Çorum'da makine ve savunma sanayi, Ordu, Giresun, Rize ve Tokat'ta katma değerli gıda ürünleri imalatı öncelikli olarak belirlenmiştir.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Giresun'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanmıştır. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı gibi önemli isimler katılmıştır. Bu toplantıda, DOKAP projesinin hedefleri ve stratejileri ele alınmıştır.
Bakan Mehmet Fatih Kacır, bitkisel üretim altyapısının geliştirilmesi programıyla 8 bin 800 dekarlık alanda kapama meyve bahçesi, 120 dekarlık alanda sera ve 6 soğuk hava deposu kurduklarını belirtmiştir. Ayrıca, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde küresel ölçekte bir marka olma hedefi vurgulanmıştır.