Borsa İstanbul'da geçtiğimiz hafta kayıpların arttığı dönemde, bazı şirketler hisse geri alımlarını hızlandırdı. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) aldığı yeni kararlar, şirketlerin geri alım programlarını başlatmalarına olanak tanıdı. Bu gelişmeler, yatırımcılar arasında büyük bir ilgi uyandırdı.
SPK, payları borsada işlem gören ortaklıkların, genel kurul kararı olmaksızın yönetim kurulu kararı ile geri alım programı başlatabileceğini duyurdu. Bu durum, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarını artırmasına yol açtı.
Borsa İstanbul'da 17 – 21 Mart tarihleri arasında yapılan hisse geri alımları incelendiğinde, 10 şirket öne çıktı. Bu şirketler arasında Bim (BIMAS), Halk Bankası (HALKB), Gübre Fabrikaları (GUBRF), Turkcell (TCELL), Türk Hava Yolları (THYAO), Ahlatçı Doğalgaz (AHGAZ), Enerya Enerji (ENERY), Altınkılıç Gıda (ALKLC), Kıraç Galvaniz (TCKRC) ve Kayseri Şeker Fabrikası (KAYSE) yer aldı.
Bu şirketlerin gerçekleştirdiği toplam geri alımlar, yatırımcılar için önemli bir fırsat sundu. Hisse geri alım programlarının artması, piyasalardaki dalgalanmalara karşı bir denge unsuru olarak değerlendirildi.
SPK'nın kararının ardından BIST 100 endeksi, 21 Mart Cuma günü yüzde 8'e yakın değer kaybetti. Ancak, 32 şirketin hisse geri alımı gerçekleştirmesi, endeksin toparlanmasına katkı sağladı. Haftaya yüzde 1,35 artışla başlayan BIST 100 endeksi, saat 12:20 itibarıyla yüzde 3,06 artışla 9 bin 319 puandan işlem gördü.
Geçtiğimiz hafta başlayan geri alım furyası, yeni haftada da devam ediyor. Global Yatırım Holding, hisse geri alımı konusunda program başlattığını duyurdu. Bu tür gelişmeler, yatırımcıların güvenini artırmakta ve piyasalardaki hareketliliği desteklemektedir.
Sermaye Piyasası Kurulu, yayımladığı basın duyurusuyla yeni tedbirlerini açıkladı. Bu tedbirler, yatırımcıların piyasalardaki dalgalanmalara karşı daha güvende hissetmelerini amaçlıyor. SPK'nın aldığı önlemler, piyasalardaki istikrarı sağlamak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Borsa İstanbul AŞ, pay piyasasında emir/işlem oranını 25 Nisan 2025 tarihi seans sonuna kadar 5:1'den 3:1'e düşürdü. Ayrıca, emir/işlem oranı eşik değer aşım ücretini 24 Mart 2025 tarihinden itibaren 0,25 TL'den 0,50 TL'ye yükseltti. Bu değişiklikler, yatırımcıların işlem maliyetlerini etkileyebilir.